top of page
Logo-def-mariska-06.png
shutterstock_134026088_edited_edited.png

Dragen algemeen.

Het dragen van een ukje wordt wereldwijd gedaan en is een eeuwenoud begrip.

Pas vanaf 1920 werd de kinderwagen een beschikbare optie voor iedereen. Voor deze periode moesten vrouwen hun ukjes wel dragen anders konden ze niet gaan werken en hun taken uitvoeren. Er was geen tijd om naast de wieg bij hun ukje te zitten en een ukje alleen laten was veel te gevaarlijk. Dichtbij de ouders was de veiligste plek, dus werden de ukjes vroeger altijd gedragen.

Tegenwoordig zijn steeds meer papa's en mama's weer geïnteresseerd in het dragen van hun ukje. Dit komt doordat dragen onwijs veel mentale, lichamelijke en praktische voordelen biedt voor jouw ukje en jezelf. 

Dragen en hechting.

Het dragen van jouw ukje heeft een hele positieve invloed op de hechting.

Bij een goede hechting ontwikkelt het ukje een basisvertrouwen en basisveiligheid. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je als ouders responsief op je ukje reageert. Dragen kan hierbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Dragen biedt veiligheid en troost aan je ukje waardoor we vaak ervaren dat ukjes minder vaak en minder lang huilen. Dit maakt het makkelijker voor jullie als ouders om responsief te reageren. 

Meer over hechting en dragen vind je hier.

Voordelen van dragen.

Het dragen van jouw ukje heeft nog meer voordelen. Zo huilt een ukje dat gedragen wordt rond de 6 weken na de geboorte 43% minder dan ukjes die niet gedragen worden.

Dragen maakt het responsief reageren op je ukje makkelijker: je voelt en ziet veel sneller waar je ukje op dat moment behoefte aan heeft, waardoor je erop kunt reageren voordat je ukje gaat huilen. Ook kan een drager fijn zijn als je ukje ontroostbaar is: je ukje mag zijn verdriet uiten in de nabijheid, veiligheid en troost van degenen waar hij het meest van houdt.

Buiten de mentale en fysieke voordelen van het dragen zijn er ook praktische voordelen. Hoe handig is het dat je tijdens het dragen je handen gewoon vrij hebt. Je kunt werken, je huishouden doen, wandelen, een boekje lezen en nog zoveel meer. Dit allemaal terwijl jij beide handen vrij hebt en je ukje zich tegelijkertijd geborgen en veilig voelt.

Klik hier als je graag meer wilt lezen over de vele voordelen die het dragen van jouw ukje biedt.

Ergonomisch dragen.

Wanneer jij jouw ukje op een ergonomische manier draagt kan het dragen een ondersteunende rol spelen in de lichamelijke ontwikkeling. 

Door de reflexen die jouw ukje mee krijgt bij de geboorte neem jouw ukje instinctief een draaghouding aan. Dit is een ontspannen en ergonomische houding voor je ukje. Ook bevinden in deze houding de heupkoppen zich op de juiste manier in de heup-kom. Bij deze houding komt je ukje in een soort kikkerhouding te zitten en vormen de beentjes ten opzichte van de heupen een M-positie.

Je draagt dan ergonomisch wanneer er ondersteuning is van knieholte tot knieholte, de billetjes lager zitten dan de knietjes ( M- positie), de rug mooi rond is en de onderbeentjes vrij kunnen ‘hangen’ naar beneden. In deze houding is er een optimale positie van de heup in de heup-kom en kan het zachte kraakbeen makkelijk verharden. Dit is nodig om te kunnen leren zitten, kruipen, staan en lopen. Wil je graag meer weten over ergonomisch dragen? Lees dan hier verder.

Als draagconsulent kan ik jou leren om op een liefdevolle ergonomische manier te dragen.

vrouwmetdraagdoek_Tekengebied 1_edited.png
bottom of page