Voeden op verzoek link je al snel aan borstvoeding, maar je kunt ook zeker met de fles op verzoek voeden. Je hoeft dan niet op de klok te kijken maar je geeft je kleintje telkens als hij honger heeft zijn flesje...

Je ukje komt blanco ter wereld en weet van niets. Kleintjes die geboren worden doen het, waar ook ter wereld, allemaal hetzelfde. Ze willen warmte, liefde, geborgenheid en voeding. Ze willen worden verschoond en lekker in rust kunnen slapen.
Wanneer ze honger krijgen dan melden zij zich weer. De natuur heeft dit allemaal heel mooi geregeld.
De natuurlijke maagcapaciteit.
De natuurlijke maagcapaciteit van een pasgeboren baby is klein, heel klein: 7 ml.
Heel geleidelijk groeit de maagcapaciteit naar 40 ml tegen het einde van de tweede week.
In de derde en vierde maand is de maagcapaciteit ongeveer 80 ml. Geef jij jouw ukje melk voeding met een fles, houd dan rekening met deze maagcapaciteit.
Voorkom dat je veel te grote flessen geeft en daarmee je kleintjes maag onnodig oprekt. Hierdoor kan jouw ukje behoorlijk veel last krijgen van zijn buikje.
Pas dus de hoeveelheid flesvoeding aan op de maagcapaciteit van je kleintje.
Dit betekent dat je frequenter zult voeden waarbij je kleintje voedingen aanbiedt.
Om de maagcapaciteit visueel te maken:
Op dag 1 is de maagcapaciteit van je ukje 5-7 ml. Dit is net zo groot als een kers, een druif of een kleine aardbei.
Op dag 3 is de maagcapaciteit van je ukje 20-30 ml. Dit is net zo groot als een walnoot, een kumquat of een kleine pruim.
Op dag 10 is de maagcapaciteit van je ukje 60-70 ml. Dit is net zo groot als een kiwi of een ei.
Dit is in het begin, en je ziet dat het langzaam oploopt.
1 tot 6 maanden langzaam toenemend: 60 tot 100 cc
6 tot 12 maanden langzaam toenemend: 100 - 150 cc
12 maanden: 150 cc
24 maanden: 210 cc
5 tot 6 jaar: 250 cc
volwassene: 500 cc
Je ziet dus dat je al snel teveel kan geven en het maagje op kan rekken. Wat vooral verbazend is zijn de hoeveelheden die op de kunstvoedingsverpakkingen staan vermeld. Met die hoeveelheden zal je ukje minder flessen hebben, maar wel veel meer drinken per keer dan het maagje eigenlijk aankan. Het is dus beter om kleinere hoeveelheden per keer te geven verdeeld over meerdere voedingsmomenten om die natuurlijke maagcapaciteit te waarborgen. Voor een kleintje in zijn eerste levensmaanden kun je uitgaan van 8-12 voedingsmomenten per 24 uur. Dit lijkt veel, maar als je er dus over nadenkt valt het best wel mee ;)
Flesvoeding op verzoek.
Voeden op verzoek link je al snel aan borstvoeding, maar je kunt ook zeker met de fles op verzoek voeden. Je hoeft dan niet op de klok te kijken maar je geeft je kleintje telkens als hij honger heeft zijn flesje. Kijk dus goed naar je ukje en leer de hongersignalen herkennen, zo duurt het niet te lang voordat hij wat krijgt en overstuur raakt. Hongersignalen zijn bijvoorbeeld:
smakken,
handjes sabbelen,
geeuwen na het wakker worden
en de handjes naar de mond brengen.
Deze zal je snel genoeg herkennen wanneer je ze ziet. Houdt met kunstvoeding wel rekening met die hoeveelheden en de natuurlijke maagcapaciteit.
Hoe geef je flesvoeding op verzoek:
· Let op de signalen bij je ukje en geef de fles als je ziet dat hij honger krijgt. Dat kan zomaar elke 3 uur zijn, maar dus ook vaker zoals om de 2 uur.
· Voed je ukje het liefst zittend, terwijl hij lekker tegen je aan hangt en houd de fles zo voor zijn mond dat hij zelf moet aanhappen. Zorg ervoor dat de speen gevuld is en er geen lucht mee naar binnen kan. Zo kan je ukje zelf beginnen en stoppen met drinken en leert hij zijn eigen honger gevoel en gevoel van verzadiging kennen.
· Maak de flesjes klaar volgens de instructie op de verpakking, maar laat je kleintje de hoeveelheid per flesje bepalen. Zo kom je dus uit op meerdere kleinere flesjes per dag, je kleintje bepaalt hoeveel hij drinkt. Je wilt wel dat hij ongeveer twintig minuten over zijn voeding doet, zo weet je zeker dat hij wel voldoende binnenkrijgt. En biedt niet meer voeding aan dan wat de maagcapaciteit aankan.
· Een ukje die borstvoeding krijgt moet goed zuigen om de melkstroom op gang te krijgen én te houden. De fles geeft een constante stroom voeding die je niet kunt stoppen. Als je flesvoeding op verzoek wilt geven, dan wil je het voor je ukje niet te makkelijk maken. Je kiest voor een speen met het kleinste gaatje, zodat hij echt moet zuigen om de melk eruit te krijgen.
Gebruik ook een brede hals fles. Blijf een speen met het kleinste gaatje gebruiken.
De gaatjes in je tepel worden met de maanden ook niet groter toch.
Kijk goed naar je ukje en vertrouw op het vermogen van je kleintje om zelf aan te geven wanneer hij voeding nodig heeft.
Mocht je meer willen weten, let me know!
🤎