

De voordelen van Dragen.
Dragen biedt onwijs veel mentale, lichamelijke en praktische voordelen voor jouw ukje en jezelf. Deze heb ik hier voor jou uitgewerkt.
Hechting
Een ukje ontwikkelt een relatie met zijn ouders. Bij een goede hechting ontwikkelt het ukje een basisvertrouwen en basisveiligheid. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je als ouders responsief op je ukje reageert. Dragen kan hierbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Een onderzoek waarbij gekeken werd naar gehechtheid vond dat ukjes die gedragen werden in een draagzak veel vaker veilig gehecht waren met hun ouders dan de ukjes die niet gedragen werden. Dragen biedt veiligheid en troost aan je ukje waardoor we vaak ervaren dat ukjes minder vaak en minder lang huilen. Dit maakt het makkelijker voor jullie als ouders om responsief te reageren.
Meer over hechting en dragen vind je hier.
Huilen.
Je ukje dragen in een drager kan op verschillende manieren bijdragen aan het verminderen van huilen. Dragen maakt het responsief reageren op je ukje makkelijker: je voelt en ziet veel sneller waar je ukje op dat moment behoefte aan heeft, waardoor je erop kunt reageren voordat je ukje gaat huilen. Zo pik je bijvoorbeeld direct de eerste hongersignalen op.
Een hele belangrijke reden voor ukjes om te huilen is gebrek aan nabijheid en lichaamscontact van zijn mama en/of papa.
Je ukje weet nog niet dat hij een eigen losstaand persoontje is en heeft jouw lichaamscontact nodig om zich veilig te kunnen voelen. Uit een onderzoek naar responsief ouderschap bleek dan ook dat lichaamscontact met mama het meest effectief is in het stoppen van het huilen. Met het gebruik van een drager kun jij je ukje deze veiligheid bieden, terwijl je zelf je handen vrij houdt.
Uit ervaring weten de meeste ouders wel dat hun ukje het snelste kalmeert wanneer hij vastgehouden wordt terwijl mama of papa heen en weer loopt.
Een ukje stopt direct met huilen en zijn hartslag daalt als hij door zijn wandelende mama wordt vastgehouden. Een drager geeft jou als ouder de mogelijkheid om je ukje vast te houden tijdens het wandelen, zonder pijn te krijgen in je armen of rug.
Toch kan een ukje soms ontroostbaar zijn, ondanks al je inspanningen en zonder duidelijke oorzaak, en kan zelfs je aanraking en bewegingen je ukje niet laten stoppen met huilen. Ook dan kan een drager fijn zijn: je ukje mag zijn verdriet uiten in de nabijheid, veiligheid en troost van degenen waar hij het meest van houdt.
Kinderen die worden gedragen huilen rond 6 weken na de geboorte 43% minder dan kinderen die niet gedragen worden.
Fysieke ontwikkeling.
Ook in de lichamelijke ontwikkeling kan dragen een ondersteunende rol spelen. Tijdens het dragen ligt je ukje niet met zijn (achter)hoofd op een ondergrond en is er dus ook geen druk op zijn hoofdje. Zo kun je helpen bij (kans op) een afgeplat hoofdje.
Door de houding in de drager, de benen gespreid en de knieën hoger dan de billen, wordt een goede heupontwikkeling gestimuleerd en kun je mogelijk heupdysplasie voorkomen.
Doordat ukjes een verticale houding hebben tijdens het dragen, worden ze gemotiveerd hun spieren in hun nek, rug en heupen meer te gebruiken. Het dragen traint je ukje dus op een veilige manier in het eigen tempo van je ukje. De ultieme baby sportschool dus.
Ook wordt op het balans-systeem (het proprio-vestibulaire systeem) van een gedragen ukje beroep gedaan. Dit verbetert de coördinatie van je ukje. Doordat jij continu beweegt wordt je ukje gestimuleerd om in de doek steeds gecorrigeerd mee te bewegen waardoor hij zijn balans oefent.
Oxytocine.
Oxytocine is een hormoon dat je aanmaakt in verschillende situaties: tijdens de bevalling, tijdens het vrijen en tijdens de borstvoeding. Maar ook tijdens het knuffelen of bij het ruiken aan het hoofdje van je newborn ukje. Door het hechte contact met je ukje tijdens het dragen zorgt dit ook voor een verhoging in het oxytocine level. Dit brengt jou de volgenden voordelen:
-
Het bevorderd het toeschiet reflex bij de borstvoeding
-
Laat de baarmoeder licht samen trekken zodat deze na de bevalling sneller weer op zijn oude plek terug is (verlaagt op deze manier ook de hoeveelheid bloed na de bevalling)
-
Verlaagt gevoelens van angst
-
Verlaagt bloeddruk
-
Verlaagt het stress hormoon (cortisol)
-
Verhoogt sociale interactie
Ook je ukje maakt tijdens het dragen meer oxytocine aan. Ukjes die meer hecht contact (of huid-op-huid contact) met de ouders hebben, ervaren de volgende voordelen:
-
Verlaagt het stress hormoon (cortisol)
-
Beïnvloed in positieve wijze de binding tussen moeder en kind
-
Kinderen groeien sneller (zie ook het boek “A Baby Wants to be Carried” van Evelin Kirkilionis)
-
Verbetering in ontwikkeling.
Praktische voordelen.
Last but not least... de parktische voordelen.
Hoe handig is het dat je tijdens het dragen je handen gewoon vrij hebt.
Je kunt werken, je huishouden doen, wandelen, een boekje lezen en nog zoveel meer. Dit allemaal terwijl jij beide handen vrij hebt en je ukje zich tegelijkertijd geborgen en veilig voelt.
Denk ook eens aan het huil uurtje van je ukje, tijdens dit moment kun je hem in de dragen doen en heb jij evengoed je handen vrij voor de rest van je gezin.
Ook de bossen in gaan terwijl het geregend heeft is met een wandelwagen vaak een heel gedoe, daar heb je met een drager geen last van.
Ook niet telkens een kinderwagen in en uit elkaar hoeven vouwen kan een zeer prettige bijkomstigheid zijn. Uiteraard heb je in plaats daarvan het knopen, maar als je een beetje geoefend bent zal dit uiteindelijk weinig tijd in beslag nemen.
Ook het openbaar vervoer of een hele drukke stad zijn veel makkelijker begaanbaar met je ukje in een drager i.p.v. met de wandelwagen.
Belangrijk laatste punt.
Ook als dragen niet voor jou is, is dit goed. De ene ouder/ukje vind het fijner dan de ander en daar is niets mis mee. Hierboven heb ik de bewezen voordelen van het dragen uitgewerkt. Het is niet zo dat als jij jouw ukje niet draagt dit slecht is of dat je ukje dan bijvoorbeeld een ontwikkelingsachterstand krijgt of zoiets dergelijks. Je doet als ouders wat je kunt, met de aller beste intenties.
Dus doe datgene waar jij je prettig en goed bij voelt, dan doe jij het beste wat je als mama/papa zijnde kunt doen.
